Från dessa år har det bryggt olika mycket dock har det inte dokumenteras så mycket som önskat. Men vaf**n gör det? För nu ska det bryggas en Apelsin IPA.
Har sprungit som en galning mellan PGW i Zinkensdamm och hem för att fixa alla ingredienser varför beställa hem när man kan åka 1000x i kommunaltrafiken SL under några dagars tid?!!?!?. Dem som jobbar där är trevlig och kunniga vilket gör mödan värt.
Receptet är en IPA med Pilsnermalt och karamelliserad apelsin skal och mycket Cita humle. Värför denna typ av öl Jo nu börjar Julen närma sig och det påminner mig om Pomander (Julapelsiner), godis mm och så älskar jag IPA så varför inte?
Apelsin IPA – GSs Recept
Apelsin IPA v1.0 av Samir Salim | |
Batch storlek: | 20L |
OG: | 1.072 |
FG: | 1.016 |
Alkohol mot volym: | 7,27% |
Bitterhet: | 152,93 IBU |
Färg: | 9,26 SRM |
Ingredienser | |||
Mängd i gram | Namn | PPG | Bill % |
5000g | German – Pilsner EBC 3-4% | 38 | 76,9 |
500g | Veteflingor EBC 3-5% | 40 | 7,7 |
500g | Havregryn | 33 | 7,7 |
500g | Majsflingor EBC 1,5% | 37 | 7,7 |
30g | Lemondrops 5-7% IBU | 10,7 | |
100g | Citra – 14,2% IBU | 35,7 | |
100g | Citra – 14,2% IBU | 35,7 | |
30g | Mosaic 12% IBU | 10,7 | |
20g | Lemondrops 5-7% IBU | 7,1 | |
400g | Apelsin sirap | ||
30g | kanderade apelsinskal |
Mäsk steg | ||||
Vad | Beskrivning | Steg | Temperatur | Tid |
Mäskning in | 1 | 65C | 60 min | |
Vört steg | ||||
Vad | Beskrivning | Steg | Temperatur | Tid |
Vörtkok | Koka upp | 1 | 100C | 60 min |
Humla | Citra 100g | 1 | 100C | 60 min |
Humla | Lemondrops 30g | 2 | 100C | 10 min |
Apelsin sirap | 4 dl | 2 | 100C | 10min |
Jäsningssteg | |||||
Vad | Beskrivning | Steg | Temperatur | Tid | |
Primär | White labs WLP007 | 1 | 20C | 10 dagar | |
Dry | 100g Citra | 2 | 20C | 3 dagar | |
Dry | 30g Mosaic | 2 | 20C | 3 dagar | |
Dry | 20g Lemondrops | 2 | 20C | 3 dagar | |
Sekundär | 135g socker | 3 | 22C | 4 veckor |
Hällde ner hela blandningen på 6,5KG i 20L 65C Vatten
Cirkulation av mäsk för att få jämn temperatur runt hela mäsken. Mätte på två ställen för att veta temperaturen mer säkert! Mäsken luktar havre och vete 😀 Kontinuerlig omröring av mäsk
Kanderade apelsinskal
Under tiden medans mäsken mäskade sig go och varm så började jag att tillreda kanderade apelsinskal. Inte så svårt och härlig lukt! Började med att skölja apelsiner och sedan skalade jag apelsin skal och tog bort albedoen (vita köttet) från skalet! Efter detta så kokade jag upp till koktemperatur och sköljde, detta gjorde jag 2 gånger till för att få bort bitterheten.
Kokade sedan upp 2 dl apelsin juice, 3 dl vatten och 500g råsocker med apelsinskalen. Efter Skalen blivit genomskinliga så stoppade vi in dem i ugnen på 50C för där ska dem torka i 24 timmar. Socker lagret fortsatte koka på låg temperatur tills 10 minuter innan avslutat vörtkok.
Lakning
När mäskningen var klar så fick vi en pre-og på 1.071 med en god söt smak som gav havre och vete smak.
Vi fick ut 12 liter mäsk och fick lägga till 8 liter 50-60C vatten (Precis som enligt recept fick vi en förlust på 8l efter mäskningen.)
Lakningen gick bra med 8 liter vatten. Fick en bra resultat på 1.071 (Recept 1.072) Söt vete/havre smak och en bra färg!
Vörtkok
Vörtkoket tog lång tid att få igång och vi fick bara en förlust på 3 liter vilket vi kompenserade med vatten och apelsinsirap 10 minuter av slutet av vörtkoket.
Började med att lägga i 100g Citra sedan efter 30 min Lemondrops och sista 10 min 3 liter vatten och 4 dl apelsinsirap.
Vörtkok Citra humle 100g 4 dl apelsin sirap
Nedkylning och jäsning
Fram med en saftsil, dunke och kylspiral! Började med att sterilisera all utrusning med MANGROVE JACK’S SANITASER! billig och bra (starsan var slut typ över allt i Sverige..) Fick ner vörttemperaturen till 20C efter ca 20 minuter. Gjorde ett OG test och fick fram 1.070. Sedan ”Filtrerade” vi genom vörten i en saftsil och ner i dunke samt hällde ner jästen WHITE LABS WLP007.
Väntar nu på att det ska börja bubbla och jäsa fint till en bra FG nivå!
Fick ut 20 liter vört efter klangligt spill på 1 liter 20C jäsning 20-22C enligt tabell
Vänta och se!
Om någon dag så kommer vi köra en dry hop med de kanderade apelsinskal i ca 3 dagar och efter det är det sekundärjäsning på flaska! Men det finns en faktor som kommer att påverka detta och det är vädret vi har ingen jäskyl så element och bra isolering i lägenheten är ett måste då dagar som denna består av snö och oväder
SMHI varning 11st Klass 1 Kallt när man vakna! På väg till jobb!
Så sammanfattning? Ja att kandera var kul och förhoppningsvis en mycket bra metod för att få ut en lite julig IPA! Så vad hade kunnat gå bättre jo mer förberedelser av att fixa kanderade apelsinskal och kylning. Varför? För att det blev stressigt att förbereda apelsinskal kl 18.00 på kvällen och inte ha fixat mat (Som tur fixade min älskade fru det med att köpa med sig sushi på väghem från jobbet!) samt att sterilisera kylningen via kökskranen allokerade den plats som behövs för att städa. (Self note! skaffa längre slangar.. och gör kanderade apelsinskal dagen innan!)