Hej världen! eller Hej GSDB?

Välkommen till WordPress… Ja en ÖL blogg. Efter ca 7 timmars bryggning så kanske har vi lyckats brygga en GSDB alltså en Göran & Samirs Dubbel Bock (med vissa ändringar i receptet…). Vi var ganska säkra på att vi skulle lyckas under 5-6 timar men det blev istället 7½ timme vi upptäckte att det tog ganska lång tid att komma upp till kokpunkt på kokkärlet (BIELMEIER 27 Liter 1800 W).

Vi började med att koka upp vatten i kokkärlet för att sterilisera kylslinga, temperaturmätare, temperaturhållare samt slev. Torkade av ytor med Star San på sprayflaska.

Sterilisering av utrustning
Sterilisering av utrustning

Efter det så vägde vi upp all malt, blandade och hällde i vår BrewInBag påse… Någonstans här så fick receptet ursprung ändras ganska rejält då volymen på 8.95kg malt mot 25L vatten som skulle kokas i BIELMEIER var rent fysiskt omöjligt (Om det inte skulle vara ett stort malt bad på hela golvet). Så vi beslöt att ta bort 2300g malt ca 26% och minska mängde vatten till 22L ca 11%.

Blandad malt i BrewInBag
Blandad malt i BrewInBag

Nu var det bara för oss att börja få upp temperaturen till 66°C innan vi skulle stoppa ner BIG påsen. (Tog nästan 60 min att komma upp till 66°C)

Temperaturmätare
Temperaturmätare

Sen så var det bara stoppa ner påsen.

BrewInBag i kokkärl
BrewInBag i kokkärl

Efter vi fick ner påsen så var det nu bara att börja röra om kontinuerligt och länge då detta nu skulle mäska i 66°C i 75 min och avslutas med 5 min på 77°C vilket tog 15 min nästan.

Mäskkok pågick under 2 steg;

  • 75 min 66°C
  • 5 min 77°C
Mäskkok
Mäskkok

När vi var klara med mäskkoket så skulle vi laka igenom malten. Men i detta steg så misslyckades vi nog ganska mycket då vi fick en 49.28% effektivitet på maltkoket efter lakning. (Till nästa gång så får vi tänka om och göra rätt)
Dock så fick vi ett mycket bra vörtkok som vi lyckades koka upp till 100°C på under 20min.

Humle
Humle

Vörtkoket pågick under 3 steg;

  • 60min 10g humle
  • 15min 50g humle
  • 5min 40g humle
Vörtkok
Vörtkok

Efter vörtkoket fick vi ut OG 1065 på 13L därför spädde vi ut med 5L vatten och landade på OG 1060 med 18L. Vi kylde sedan ner hela vörten till 27C på 15min (Väldigt bra tid)

Kylslinga
Kylslinga

Vid jäst tillsättningen så tappade vi upp vört och blandade ner torrjästen för att sedan hälla tillbaka blandningen i vörten (Detta kunde ha varit ett farligt misstag då vi sedan hällde vörten genom en saft sil)

Jäsmix
Jäsmix

Sedan tappade vi upp vörten genom saft silen ner i jäs hinken.

Upptappning
Upptappning

Efter en hel natt av oro så har det äntligen börjat jäsa och rumstemperaturen är på önskat värde.

Jäsning
Jäsning

Nu är det bara att vänta tills vi mäter FG vilket blir eventuellt på fredag den 2015-11-06 och då vet vi vilken alkohol halt samt om vi ha lyckats med brygden.

Facebooktwitterredditmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + två =