Upptappning av god GSDB

Efter en lång lång tids väntan så tappade vi upp vår GSDB…. (Det skedde den 2015-12-01) Göran gjorde rent alla flaskor och all tillhörande utrustning dagen innan. Då vi kunde effektivisera kvällens fokus på att bara kunna tappa upp och kapsylera flaskor.

Resultat på lagringen blev bättre än förväntat både färg och smak vi fick nu en mer klar bärnstensfärgad till mörkt brun nästan ogenomskinligt inte så grumlig. Smaken blev lagom besk med en god sötma.

Färg på öl
Färg på GSDB

Vi fick 18 liter öl var av 2 liter var jäst botten blandat med öl så fick vi ut ca 16 liter ”ren öl”. Det blev 32 flaskor, 16 flaskor var.

32 50cl flaskor
32st 50 cl flaskor

Göran hade redan gjort rent och organiserat upp allt i tvättstugan så det var ganska lätt att stätta igång med det roliga.

Upptappnings utrustning
Upptappnings utrustning

Vi började med att koka upp sockerlag för 16 liter öl (Vi fick göra detta i 2 etapper då hinken från Bauhaus var en 12 liters hink. Vi hade 5g socker per liter.

Sockerlag
Sockerlag
Mix av sockerlag
Mix av sockerlag
Mix av sockerlag
Mix av sockerlag

Efter vi hade mixat sockerlag med ölen så var det bara att börja tappa upp på flaska. Med hjälp av en hävert och en upptapningsventil så gick detta väldigt smidigt att fylla alla flaskorna.

Upptappning
Upptappning
Upptappning
Upptappning

Efter ha fyllt upp alla 32st flaskor var det dags för att kapsylera vilket gick ganska lätt med den stora kapsyleringsapparat.

Kapsylering
Kapsylering
Färdigt för att lagaras
GSDB Färdigt för att lagras

Nu ska ölen stå och bilda kolsyra i ca 3 veckors tid (den har redan stått sedan 2015-12-01 och är klar ca 2015-12-21), lagom fram till jul. Flaskorna kommer att stå på samma ställe där vi jäste ölen med samma temperatur. Får bara hoppas på att socker mängden och kapsyleringen blev bra (dock mer förödande om det nu blev för lite socker än att par flaskor inte fick tät kapsyl…).

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Alkohol vart tog du vägen?

Andra inlägget…

Ja vattenlåset har näst helt slutat bubbla efter mer en veckas jäsning så vi får bara hoppas på att det har med att jäsningen har avtagit. Angående alkohol volymen så blev den inte helt okej. Då när vi kollade på receptet trodde vi att ölen skulle landa på 7%. Men nog eftersom att vår effektivitet på malt blandning och lakning inte gick som vi hade tänkt fick vi 5% öl.

Alkohol volymen;
(OG) 1.060 – (FG)1.022 = 0.038
0.040 * 131 = 4,978%

Men smak och färg? Färgen är precis som vi vill ha den bärnstensfärgad till mörkt brun nästan ogenomskinligt, smaken inte så söt mer besk. Beskan kan vi bara hoppas på tunnar av efter 3 veckors lagring på hink och 3-4 veckor på flaska.

FG 1022
FG 1022

Vi har börjat funderar på hur vi ska laka som ger det bästa resultatet då lakningen inte gick så bra på denna brygden. Då detta kanske kan fungera bättre;

Lakning
Lakning

Just nu väntar vi bara på ett det ska gå 3 veckor så att vi kan börja tappa upp på flaska som sedan ska stå till nyår och bilda kolsyra (om vi orkar vänta så länge…).

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail