Häxblandning

Häxblandning

Det blev en PaleAle-pilner / Häxblandning, Vi tog lite av de slattar av malt vi hade kvar från PaleAle och Dubbelbocks brygden. Denna brygden tog nästan 5 timmar. Vi körde med följande ingredienser;

Vatten:
14l för mäsk kok
15l 80ºC vatten vid lakningen

Humle:
Challenger 80g
East Kent Goldings 80g

Malt:
Pale Ale (Briess) 2,5kg
Pilsnermalt 1kg
Münchnermalt 500g
Chocolate (Crisp) 10g
Carapale 600g
Melanoidinmalt 500g
Viennamalt 250g
Cara Blond 20 250g

Jäst:
Safale US-05 11,5g

Bryggningen:

Steg 1.)
Mäskade malten i 65ºC i 60min med 14l vatten

Steg 2.)
Lakade i ca 30min med tillsättning av 15l vatten då ca 4l försvann vid mäskning.
Effektivitet på maltkoket efter lakning var 75% vilket var helt okej.

Steg 3.)
Vörtkokade i 70min
70 min med Challenger
20 min med East Kent Goldings

Blev 18,5 liter öl efter vörtkoket.

Steg 4.)
Hällde i vörten till jäshinken och tillsatte jäst utspädd med vört.
Vi fick då OG på 1050.

Steg 5.)
Vänta nu i 7 dagar

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Massor av kolsyra

Kolsyra

Nu har det gått mer än 2 veckor sedan flask upptappning av vår PaleAle. Till skillnad från första batchen så varade nu kolsyran i ca 13 minuter.
Smaken på ölen har blivit lite mer fräsch, citrusaktig med inte allt för hög sötma eller beska. Färgen på ölen har fått en mörk kopparnyans. Nu åter står det att smaka igen den 29/2 2016.

Smakprov 2016-02-16

Smakprov 2016-02-16

Gjorde ett experiment och ställde in 2 öl på 22ºC istället för 12ºC resultatet blev ”flaskbomb” och konstig färg!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

PaleAle?

PaleAle

Då har man bryggt en PaleAle 6,6%. Denna brygden tog nästan 5 timmar vilket var en klar förbättring än gången innan på 7½. Vi körde med följande ingredienser;

Vatten:
14l för mäsk kok
15l 80ºC vatten vid lakningen

Humle:
Challenger 35g x 2
East Kent Goldings 70g

Malt:
Pale Ale (Briess) 5,6kg
Crystal 300 178g

Jäst:
British Ale WLP005 35ml

Bryggningen:

Steg 1.)
Mäskade malten i 65ºC i 60min med 14l vatten

Steg 2.)
Lakade i ca 30min med tillsättning av 15l vatten då 4l försvann vid mäskning.
Effektivitet på maltkoket efter lakning var 77.5% vilket var helt okej.

Steg 3.)
Vörtkokade i 75min
45 min utan
15 min med Challenger
10 min med Challenger
5 min med East Kent Goldings

Blev 23liter öl efter vörtkoket.

Steg 4.)
Hällde i vörten till jäshinken och tillsatte jäst utspädd med vört.
Vi fick då OG på 1058.

Steg 5.)
Vänta i 7 dagar 🙂

Efter vi hade väntat i 7 dagar tappade vi upp på flaska samt att vi tappade om GSDB batchen (som inte fick så mycket kolsyra).

Upptappnigen

Steg 1.)
Vi kollade av FG och fick 1010 🙂 efter det så mätte vi upp socker med hjälp av ”Beer Priming Calculator” från brewersfriend.com (Vi fick 1,3liter jäst botten så totalt 21,7 liter tappbar öl till flaska)

Steg 2.)
Sedan var det bara tappa upp på flaska och beskåda all öl som vi snart ska få dricka.

Vi passade även på att omtappa föregående batch GSDB med jäst från denna batchen.

 

Nu står allt i 12ºC utrymme där det ska bilda kolsyra 🙂 och beräknas vara klart om ca 4 veckor (6 mars 2016)

Smaken på ölen blev helt okej, då humle smaken inte var jätte hög men en härlig citrusaktig nyans. Färgen blev ungefär som förväntat.

(OG) 1.058 – (FG)1.010 = 0.048
0.048 * 131 = 6,288%
Sockret kommer att ge +0,3-0,6%

Så totalt mellan 6,6-7,0%

PaleAle

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail